Mir

Retrat de Cañas fet por Mir al  1936

Un Cañas jove, quasi adolescent, va anar a estudiar a Vilanova i la Geltrú on va conèixer la persona que potser més el va influir artísticament: Joaquim Mir. Enrere quedava el món rural del seu poble natal. Tota la força i l'impuls de la joventut es desplegava combinant l'estudi a l'Escola d'Arts i Oficis amb la feina com a pintor de parets, primer a Vilanova, després a Sitges i finalment a Barcelona.

Mir, Pep i Cañas
Arribat a la capital catalana, Mir li va proporcionar una feina d'escenògraf al teatre del Liceu, però Cañas la va rebutjar per por d'acomodar-se en excés. El jove Cañas només creia en l'art en majúscules i en estat pur, i va continuar perseguint el seu ideal tota la vida. Les primeres obres de l'artista són el reflex d'aquesta recerca i exaltació.L'amistat Mir - Cañas
La relació entre els dos artistes sempre va estar marcada pel respecte i l'amistat. Un Mir madur i consagrat fou el mestre que va encoratjar el jove Cañas a seguir la trajectòria artística, mentre que l'artista banyerenc sempre va mostrar una profunda admiració i un gran afecte tant per l'home com pel pintor. Com a il·lustració del to d'amistat i afecte que els unia, donem a conèixer les imatges i transcripcions d'una postal i una carta que Cañas va escriure al seu mestre, la primera des de Londres i, la segona, parlant de la fosa del retrat de Pep.
Postal
Molt distingit amic:
Us escric des de Londres, i dins el British Museum. Fa un mes que hi soc, i el meu esperit sent el gran bé d'aquest viatge. D'aquí pocs dies, aniré a Paris (allí poc temps) i altra vegada a la lluita. Estic molt content, mestre Mir, i moltes vegades he pensat amb vos.

He aprofitat molt el temps, i he vist obres maravelloses que m'han il·luminat racons ombrívols de mi.
Saludeu a la vostra casa, nen i família.
Vos rebeu el meu gran afecte i admiració.
J. Canyes
Londres, 26-11-1935


Muy distinguido amigo:
Os escribo desde Londres, y dentro del British Museum. Hace un mes que estoy, y mi espíritu siente el gran bien de este viaje. En pocos días, iré a Paris (allí poco tiempo) y otra vez a la lucha. Estoy muy contento, maestro Mir, y muchas veces he pensado en usted.
He aprovechado mucho el tiempo, y he visto obras maravillosas que me han iluminado rincones sombríos.
Saludad a su casa, niño y familia.
Recibid mi gran afecto y admiración.
J. cañas
Londres, 26-11-1935Dibuix de Joaquim Mir al seu amic Josep Cañas
Dibujo de Joaquim Mir a su amigo Josep Cañas
Carta
A Joaquim Mir,
Vilanova i Geltrú

Admirat amic: Us saludo a tots. Ahir va venir a portar-me la quantitat per la fosa del cap del Pep un enviat vostre, (Mestres).
Agraidíssim.
Vaig parlar-hi poc, pero solament em digué que estaven joiosos de l'escultura. Jo, també n'estic. M'havia acostumat amb la seva companyia, i sobretot m'animava la voluntat, ja que el Pep dóna la impressió d'un infant dels bons temps de Roma, ple de salut, optimista per tant, que s'hi endevina per a demà un esperit per uns camins llargs i amples.
Jo, treballo bastant. Mai n'hi ha prou per lo que el cor demana, però dintre la terbolesa que s'ha produït, he trobat clarors per a fer alguna obra que n'estic content.
Ara estic fent un grup de cavalls. El mascle, l'egua, i el poltre mamant. Tota la familia complerta. Com que no és en relleu, m'ha estat difícil comprovar-ho, però del resultat n'estic content.
Traballo amb molta fe, i així l'esperit s'allibera dels aires que encomanen violència. Tinc moltes ganes de veure-us, però comprenc que no són moments per fer visites, amb l'escassetat de menjar. A més, com us dic, ara no puc deixar l'obra que estic fent.
Res més, i estaria contentísim que m'escrivíssiu una lletra, si això no us té que fer perdre una hora del vostre treball.
Molts records a la vostra senyora, un petó al Pep, i "saludos a demas familia".
De tot cor.
J. Canyes
Barcelona, 1937


El llegat Mir
Cal destacar l’intercanvi mutu de representacions artístiques que es va produir entre Mir i Cañas. Mentre Cañas va fer l’escultura del mestre així com el bust del seu fill Pep, a més de diversos esboços; per la seva banda, Mir, va pintar el retrat de Cañas, fet no gaire usual dins la iconografia del pintor i l’esboç que presentem en aquesta mostra, on es veu Cañas treballant en el bust del petit Pep.

Aquestes mostres artístiques i les diverses dedicatòries que es van escriure els dos artistes són testimoni indubtable de l’afecte que existia entre ells.

D’entre aquestes obres, dues escultures, dos dibuixos i una pintura sobre tela, que des de la seva creació han acompanyat la familia Mir, formen el llegat que ha rebut el Museu Josep Cañas de Banyeres del Penedès.Retrat de Mir, obra feta por Josep Cañas a carbonet.Cañas executant el retrat de J. Mir a l'estudi del pintor.
Abril - maig del 1936Retrat del pintor Joaquim Mir, peça de bronze fos i patinat. Obra feta por Josep Cañas al 1936, 
abans d'esclatar la guerra civil.
Retrat de l'infant Josep Mir (Pep Mir), peça de bronze fos i patinat.
Obra de Josep Cañas fet al el 1936, abans d'esclatar la guerra civil.

.


Retrat del gos de Josep Mir, 1936. Obra de Josep Cañas amb la dedicatòria: a l’amiguet Pep Mir, de tot cor al complir 5 anys. Va signada per Josep Canyes, escrit el cognom de l’artista en català, com algunes altres obres de la mateixa època.


Retrat del pintor Joaquim Mir assegut en una cadira amb cavallets i teles al fons, com si fos al seu estudi. Sembla ser un dibuix preparatori per l’escultura de l’artista, per captar els volums i les formes. Està datada el 1936, signada Josep Canyes, i amb la dedicatoria: a J. Mir, amb admiració i afecte.
.


Escena on es veu Josep Cañas treballant en l’escultura de Pep Mir. És un oli sobre tela datat el 1936. Es tracta d’una obra de Joaquim Mir amb la dedicatoria: a Canyes. Signada Mir.
Aquesta pintura reflexa perfectament el moment creatiu de l’escultor, treballant en el retrat d’en Pep.
Exposicio "El Llegat Mir" al Museu Josep Cañas l'any 2006