Monuments

"L'obra mexicana de Cañas li suposa un ampli reconeixement a nivell internacional; el retorn l'any 1955 propicià una sèrie d'exposicions que permeteren veure la seva obra important a un gran nombre de públic, més enllà del nostre país.
Els encàrrecs oficials se succeïren a partir dels anys seixanta i diversos personatges de la nostra història, així com manifestacions culturals del nostre entorn, ens veien representats en el seu treball".
 Rosa M. Ricomá -Directora del Museu d'art Modern de Tarragona, 2005

Relleu al Carmel (California)L'Institut de Cultura Hispànica li adquireix el relleu "A les missions" per portar-lo a Amèrica. En 1948 s'inaugura a la missió de Sant Carles Borromeu a Carmel (Califòrnia).
Cañas davant del monument instal·lat al Carmel (California), maig de 1948Relleu a Joan Maragall (Barcelona)
En 1963 realitza el monument A Joan Maragall, situat al passeig Maragall de Barcelona i encarregat per l'Associació de veïns.

Titulat Joan Maragall (Maternitat), és fet amb pedra d'Ulldecona.


 
 

Castellers de Vilafranca del Penedès


El 29 de juliol de 1963 es posa la primera pedra del monument enmig d'una gran festa i el 30 d'agost, festa Major de Vilafranca, s'inaugura el Monument als castellers, un altiu "pilar de cinc" de mida natural i afaiçonat en pedra de la Floresta.
 
Detal del monument i Cañas treballant la pedra


La Sardana de Montjuic

El president de la Companyia que havia d'executar les obres del parc d'atraccions de Montjuïc buscava un escultor que li fes una sardana per al nou parc. Un bon amic, que coneixia a Cañas, l'havia portat a Vilafranca per ensenyar-li el monument als castellers i en veure'l, va decidir que el mateix artista que havia fet aquella obra hauria de fer la "seva" Sardana.

Cañas redreçant la maqueta de "La Sardana", Bardcelona 1964El 19 de març de 1966 s'inaugure el monument al parc de Montjuïc

Quatre de Vuit (El Vendrell)
El 4 de maig de 1969 s'inaugura la base del que serà el monument

El dia 12 d'octubre de 1976 s'inaugura el monument als castellers emplaçat al Camp del Francàs, terme municipal del Vendrell, i al costat de la carretera nacional.La Sardana al Parc del Retiro (Madrid)

El Casal Catalá de Madrid li encarrega un relleu d'una sardana per col·locar-lo en la font que s'ha d'insta·lar a la Glorieta de la Sardana, espai que, al Parc del Retiro, l'Ajuntament de Madrid dedica a Catalunya.


Inauguració 26 d'abril de 1964


Carmen Amaya (Barcelona)

Borges Villegas li encarrega una escultura per fer un monument a Carmen Amaya, qui estima i admira motíssim. Cañas la va conèixer personalment a Mèxic i recordant-la ens diu: "La seva figura se'm va quedar gravada a la ment, per la seva gran personalitat artística i per la seva anima profundament sentimental...".


El 19 de març de 1966 s'inaugure el monument al parc de Montjuïc


Cañas treballant en el monument, Barcelona 1965

En aques enllaç podem ver la notìcia de La Vanguardia en 1965