dissabte, 16 de febrer del 2013

Inauguració de l’exposició temporal Tocant el Cel. Commemoració del 50è aniversari del Monument als Castellers de Vilafranca del PenedèsEl passat dia 12 de febrer, dins dels actes organitzats per la Festa de Santa Eulàlia, es va inaugurar al Museu Josep Cañas l’exposició Tocant el Cel. Commemoració del 50è aniversari del Monument als Castellers de Vilafranca del Penedès.

 Un dels actes de la Festa Major de Vilafranca del Penedès de 1963 va ser la inauguració del Monument als Castellers, obra de Josep Cañas. Aquesta celebració va suposar la culminació d’un procés que va durar gairebé dos anys, en el qual, per subscripció popular i amb el suport i contribució institucionals, es va poder aixecar el monumental Pilar de 5 que enguany celebra el seu 50è aniversari.

En l’exposició produïda al Museu Josep Cañas s’exhibeix una selecció representativa de la documentació de l’època, on es recull com es va poder executar l’obra. Mitjançant les pàgines del setmanari Panadés, motor del projecte, es pot fer un seguiment del procediment seguit, però també es mostren fotografies, articles publicats en d’altres diaris, correspondència entre els promotors del Monument i plànols del seu emplaçament.
 
I, a més, es projectaran en dies convinguts un parell de filmacions sobre la instal·lació i la inauguració de l’obra, una d’elles realitzada per Joan Bages. Aquestes pel·lícules es van passar el dia de la inauguració per donar-les a conèixer als assistents a l’acte.

L’exposició està documentada amb material procedent de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès, imatges cedides pels descendents del fotògraf i historiador Pere Català i Roca, i pels propis fons del Museu, i és un homenatge a l’escultor, l’obra i als qui la van fer possible.