Fins el 29 de juny de 2014 restarà oberta al públic l’exposició de l’artista ja traspassat en Josep Cañas i Cañas que hi ha al Museu que porta el seu nom, situat al carrer Bisbe Sanahuja número 33, de la localitat de Banyeres del Penedès, prop de Tarragona.
L’exposició, que va ser solemnement inaugurada el passat 09 de febrer amb presencia de les autoritats polítiques i personalitats destacables de la població, porta per nom “Viatge a Mèxic (II)" i recull obres poc conegudes d’aquest català que les circumstàncies d ela vida el varen portar a viure a Mèxic de l’any 1947 i el 1954.
En Josep Cañas i Cañas va néixer a la localitat de Banyeres del Penedès l’any 1905. Esdevingué un dibuixant, pintor i escultor polifacètic i enigmàtic que feia palès en cadascuna de les seves obres la seva desbordant personalitat. El seu aprenentatge com a molts dels artistes de l’època va ser autodidacta, tot i que va fer alguns cursos a l'Escola d'Arts i Oficis de Vilanova amb Damià Torrents i el seu amic Joaquim Mir.
Durant la guerra civil (1936-39) es va afiliar a la UGT i va lluitar a la batalla de l'Ebre. Una experiència colpidora en mans i cor d’un artista amant de la sensibilitat i la bellesa.
Entre el 1947 i el 1954 va marxar a Mèxic, on va fer quadres de tema indigenista. Segons els crítics foren els anys més fructífers de la seva carrera artística i influïren en la seva vida posterior. Té obres seves als museus d'art contemporani de Barcelona, Bilbao i Madrid, i al Museu Antropològic de Mèxic. Destaca també la sèrie de dibuixos, 700 rostres, feta entre els anys 1929 i 1985.
El novembre del 1986 se li concedí la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 1987, el poble de Banyeres el nomenà "fill il·lustre". Morí al Vendrell la vigília de reis del 2001.
L’artista Josep Cañas i Cañas va fer donació l’any 1998 d’un important llegat d’escultures, dibuixos i escrits, com també de la seva casa on va néixer que va donar pas a l’obertura d’aquest Museu que porta el seu nom. Des de l’any 2002 podem doncs, visitar a Banyeres la seva casa pairal i contemplar part de la seva obra.
Publiquem amb aquest article dos fotografies gentilesa de Mònica Roca, que són representatives del material exposat i que podeu visitar al Museu Josep Cañas i Cañas de Banyeres del Penedès.
Son quadres rigorosos. Gairebé diríem que notarials en els que apareixen les dones indígenes ataviades amb els seus vestits típics, fent treballs o que es reunien. Son, testimonis del treball de la dona dins de la seva respectiva comunitat. On porten –i suporten- les incomoditats i duresa de la seva realitat.
Quadres monocromes i altres amb coloració de traç sec i pronunciat que fan relleu d’aquells rostres marcats per els ulls de potser la desesperança i la resignació.
Una visió de la realitat del treball constant de tantes generacions de dones, que lluiten per les seves famílies i fills en condicions altrament desfavorables.
Persones, dones, si, indígenes mexicanes...
Persones, dones, indígenes mexicanes transmissores de valors ancestrals i tradicions mil·lenàries.
Persones, dones, indígenes mexicanes que no s’avergonyeixen d’allò que son i fan cada dia amb les seves mans perquè hi fiquen el cor i l’esperança...
Ulls allunyats als nostres, que varen ser agafats per la mirada d’un fill de Banyeres del Penedès...
Animeu-vos a visitar el Museu Josep Cañas i la seva exposició sobre Mèxic.
Recordeu que es situat al carrer Bisbe Sanahuja 33 de Banyeres del Penedès. Us deixem el tel. de contacte per informació o visites de grup: 977 67 08 02.
Font: Associació de Mexicans d'Esparraguera i voltants