divendres, 25 de juliol del 2014

Edició del llibre i exposició: "Carbonet, biografia d'un ase"

El passat dia 12 de juliol al Museu Josep Cañas de Banyeres del Penedès, en el marc de laFesta Major, es va presentar el llibre Carbonet. Biografia d’un ase, editat conjuntament per la Fundació Josep Cañas i Edicions i Propostes Culturals Andana. També, es va inaugurar una exposició amb els dibuixos que han servit per il·lustrar el llibre, tots ells procedents dels fons del mateix Museu, que es podrà veure fins l’1 de febrer de 2015.Carbonet. Biografia d’un ase, és un dels molts textos que el prolífic escultor de Banyeres del Penedès va escriure al llarg de la seva vida i que a la seva mort va llegar a la Fundació que porta el seu nom. Des de fa anys, que des de la Fundació s’està fent un important treball de difusió de l’obra d’aquest il·lustre artista banyerenc. Tal i com diu la mateixa presidenta de la Fundació, Núria Figueras, a la presentació que obre el present volum: «Li vam prometre en vida que, a més de fer divulgació de la seva obra pictòrica i escultòrica, aniríem publicant, de mica en mica, totes les seves obres escrites. De totes elles se’n pot treure alguna reflexió i, a més, ens serveixen també per anar descobrint molts dels seus dibuixos més senzills, alguns d’ells poca cosa més que esborranys, i els seus records».

Es tracta d’un conte per a totes les edats que té com a protagonista un ase. La història del Carbonet, tot i ser la biografia d’un ase, és també una descripció dels usos i costums de cada un dels personatges que l’acompanyen en el seu camí, així com dels indrets on habita. Al llarg de la seva existència, el protagonista d’aquest conte transita entre l’esperit treballador de la pagesia al Penedès, el nomadisme d’una família gitana i la vida a ciutat, matisada per l’enyorança de les arrels. Un seguit d’experiències que el porten d’un lloc a l’altre, fins a tancar el seu cercle vital.

No hi ha dubte de que aquest llibre, en certa manera, reflexa la mateixa biografia del seu autor i transita entre la necessitat d’obrir-se a nous horitzons i a noves vivències i l’enyorança del terrer natal.