dissabte, 7 de juliol del 2012

La Diputació es fa ressò de l'inauguració

La web oficial de la Diputació de Tarragona es fa ressò de la inauguració de l'exposició "Animals". A sota tot el contingut.


La mostra, organitzada per la Fundació Josep Cañas, s’emmarca en els actes de la Festa Major del municipi i es podrà visitar fins al proper 31 d’agost 

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va inaugurar ahir a Banyeres del Penedès una exposició d’homenatge a l’escultor Josep Cañas. Es tracta d’una mostra amb obres de l’artista banyerenc que la Fundació Josep Cañas ha organitzat amb motiu de la Festa Major del municipi i que es podrà visitar a la sala de plens de l’Ajuntament fins al proper 31 d’agost. 

La mostra exhibeix escultures i il·lustracions de temàtica animal, i és per aquest motiu que la Diputació de Tarragona ha cedit, per aquesta ocasió, un cavall de bronze de 53 x 21, 5 cm. L’escultura d’ “El cavall”, li va merèixer a Cañas una beca de la Diputació de Tarragona. La inauguració de l’exposició es va completar amb la presentació del llibre: Gats, amb text i il·lustracions de l’artista de Banyeres del Penedès.

A l’acte d’inauguració també hi van prendre part l’alcaldessa de Banyeres del Penedès, Núria Figueras; l’alcalde del Vendrell, Benet Jané; el director de la Fundació Josep Cañas, Roberto Díaz, i el representant del Consell Rector de la Fundació, Joan Jané. Durant la seva intervenció, Núria Figueres va assegurar que “és un plaer celebrar la Festa Major amb una mostra de Josep Cañas”, i va assegurar que les obres d’aquest autor “estan pensades per a tots els públics”. Al seu torn, Joan Jané va explicar que la passió de Josep Cañas pels animals “va ajudar l’autor a fer-se un nom en el seu viatge per la vida”, i va posar de manifest que es tracta d’un artista “que ens fa sentir orgullosos de ser banyerencs”. D’altra banda, Roberto Díaz va afirmar que actes com el d’avui fan que “la Fundació se senti viva”, i va agrair a la Diputació que hagi cedit l’escultura del cavall per tal que formi part d’una mostra que fusiona diferents disciplines artístiques”.

Josep Poblet va cloure l’acte referint-se a la bellesa de l’obra de Josep Cañas, “un autor universal que s’ha projectat al món des de la localitat”. En aquest sentit va recordar la importància de mantenir viva la cultura i les tradicions dels municipis del nostre territori, “dels més grans als més petits”, per afrontar els temps de dificultats econòmiques que estem travessant actualment. I va assegurar que, des de la Diputació, “treballem dia rere dia per defensar els interessos del món local”.

El president de la Diputació va anunciar ahir que la institució intercomarcal projectarà l’obra de Cañas en un nou volum de la Col·lecció Tamarit, que edita la Diputació, conjuntament amb Viena Edicions, per tal de difondre la producció artística relacionada directament amb les comarques de Tarragona, ja sigui per l’autor o per l’obra. 

Josep Cañas (Banyeres del Penedès, 1905 - El Vendrell, 2001) fou un dibuixant i escultor català. El seu aprenentatge fou autodidacte, tot i que va fer alguns cursos a l'Escola d'Arts i Oficis de Vilanova amb Damià Torrents i el seu amic Joaquim Mir. Els seus primers quadres són de temàtica mediterrània i camperola.

Exposà individualment per primer cop a la Sala Parés de Barcelona el 1932. El 1935 va estar a Londres i París amb una beca de la Generalitat. Durant la guerra civil espanyola es va afiliar a la UGT i lluità a la batalla de l'Ebre. Després de la guerra va treballar un temps amb Ignacio Zuloaga i va obtenir alguns premis. Entre el 1947 i el 1955 va marxar a Mèxic, on va fer quadres de tema indigenista.

Les seves figures, de contorns arrodonits i monumentalitat continguda, es desenvolupen dins volums cúbics i cilíndrics. Té obres seves als museus d'art contemporani de Barcelona, Bilbao i Madrid, i al Museu Antropològic de Mèxic. Destaca també la sèrie de dibuixos 700 rostres, feta entre els anys 1929 i 1985. El 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.


Aquí l'enllaç original